5 συμβουλές για αποδοτικότερο διάβασμα

Είναι φυσιολογικό μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο το παιδί σας να θέλει να ξεκουραστεί στο σπίτι. Δυστυχώς το περιμένει κι άλλο διάβασμα το οποίο προσπαθεί και να αποφύγει.

Συμβουλές για πιο ευχάριστο διάβασμα:

1)Πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή ρουτίνα διαβάσματος έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει πότε διαβάζει, πότε παίζει, τρώει κλπ. Επίσης αυτό μειώνει τις εντάσεις μεταξύ σας και παράλληλα προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στο παιδί. Αν και η τηλεόραση είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του διαβάσματος, καλό είναι να το αφήνετε να βλέπει ελεγχόμενα και αφού έχει τελειώσει με το διάβασμα.

2)Είναι καλύτερο το παιδί να ξεκουράζεται για λίγη ώρα μετά το σχολείο ενώ το διάβασμα να γίνεται συγκεκριμένες ώρες χωρίς να το πιέζουμε να επαναλάβει το βράδυ που θα είναι κουρασμένο ή το επόμενο πρωί πριν το μάθημα.

3)Ο χώρος στον οποίο διαβάζει το παιδί θα πρέπει να είναι ο ίδιος – όπως και η ώρα. Έτσι δεν θα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αλλά ούτε θα του φαίνεται περίεργο το μέρος. Η κουζίνα για παράδειγμα την ώρα που εσείς μαγειρεύετε δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για συγκέντρωση. Ο χώρος θα πρέπει να είναι τακτικός και βολικός, φωτεινός και σχετικά ευάερος. Πρέπει επίσης να υπάρχει ησυχία προκειμένου να μπορεί να διαβάσει. Γι’αυτό το λόγο να αποφεύγονται οι θόρυβοι όπως η τηλεόραση, οι ομιλίες ή ακόμη και η μουσική.

4)Επίσης ο σωστός ύπνος και η σωστή διατροφή του παιδιού συμβάλουν σε αποδοτικότερο και ευχάριστο διάβασμα. Πριν το διάβασμα, καλό θα ήταν ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα – π.χ. ψάρι, φρούτα, λαχανικά ή ξηροί καρποί. Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωματική και ψυχική ξεκούραση καθώς και την ανάπτυξη.

5)Να δείχνετε κατανόηση στο παιδί σας και να βοηθάτε όσο μπορείτε. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβει για ποιο λόγο διαβάζει, να το ενθαρρύνετε καθώς και να του εξηγήσετε τις συνέπειες όταν δεν ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξει το παιδί μια καλύτερη σχέση με το διάβασμα στο σπίτι και μια πιο αρμονική σχέση μαζί σας.

Δείτε και Πάλι Σχολείο