Ήλιος και… χαρά!

Παρότι έχουμε μιλήσει για την αντηλιακή προστασία και τους κινδύνους που επιφέρει η παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία, ο ήλιος μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός φίλος! Διανύοντας λοιπόν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, αν και στην Ελλάδα μας κάνει παρέα όλο το χρόνο, αξίζει να τον απολαύσουμε αλλά και να μάθουμε τα οφέλη της έκθεσης στις ζεστές ακτίνες του!

1. Πνευματική υγεία: Οι ηλιακές ακτίνες ενεργοποιούν την έκκριση σεροτονίνης, ένα χημικό του εγκεφάλου μας που δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης και μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

2. Προλαμβάνει τον καρκίνο: Αν και η παρατεταμένη και χωρίς αντηλιακή προστασία έκθεση είναι επικίνδυνη, η μέτρια έκθεση στον ήλιο έχει δείξει πως έχει προστατευτική αξία απέναντι στον καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνες, η εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνου, όπως το λέμφωμα, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος των ωοθηκών, είναι πιο συχνή σε πληθυσμούς χωρών που δεν έχουν πολύ ήλιο.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού σε φλεγμονές και εξωτερικούς παράγοντες.

4. Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D, δεν μπορεί να προσληφθεί εύκολα από τη διατροφή, ωστόσο παράγεται από τον οργανισμό, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, βοηθά στην απορροφητικότητα του ασβεστίου. Έχει πάρα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργεία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού κ.α.

5. Θεραπεία δερματικών παθήσεων: Πάντα με τη σωστή προστασία και θεραπεία, η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην βελτίωση δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή.

6. Υγεία των ματιών: Με τα σωστά γυαλιά ηλίου, η ακτινοβολία λειτουργεί θετικά για την όραση, βελτιώνοντας ή καθυστερώντας την ανάπτυξη της μυωπίας.

7. Ανάπτυξη στα παιδιά: Η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει, πως η ποσότητα έκθεσης στον ήλιο στον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού, μπορούν να επηρεάσουν το ύψος του ως ενήλικο.

8. Μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων: Ο ήλιος βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνοντας της κατάσταση αλλά και προλαμβάνοντας προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα οφέλη της ηλιακής έκθεσης συνεχίζουν και όσο είναι καλοκαίρι μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Πρέπει ωστόσο πάντα να θυμόμαστε τα σωστά βήματα για την ηλιοπροστασία και να μην το παρακάνουμε!

Δείτε και Facial Massage: Οι σωστές κινήσεις