Καλύτερος ύπνος

Καλύτερος ύπνος: 7 λάθη που δεν ξέρουμε πως κάνουμε

Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για τον οργανισμό μας. Εκτός από την ξεκούραση που μας προσφέρει, δίνει την ευκαιρία σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος να ανανεωθούν και να λειτουργήσουν. Ο καλός ύπνος, όχι μόνο χρονικά αλλά και ποιοτικά , είναι απαραίτητος, ωστόσο κάποιες φορές δε τον απολαμβάνουμε γιατί κάνουμε λάθουμε… που δεν γνωρίζουμε πως κάνουμε! Ποια είναι αυτά;

1. Καφεϊνούχα βραδινά σνακ: Η καφεΐνη είναι τονωτικό και ενυπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα σνακ, σε μικρές ποσότητες. Εάν πεινάσετε αργά το βράδυ, επιλέξτε σνακ ελαφριά και κατά προτίμηση με τρυπτοφάνη, που θα ενεργοπιήσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Καλές επιλογές: γιαούρτι, γάλα, μπανάνα, αυγά και γαλοπούλα.

2. Αναπληρώσεις ύπνου: Είναι ένα λάθος που πολλοί κάνουμε, δηλαδή όταν χάνουμε ύπνο και ξενυχτάμε, να θεωρούμε πως μπορούμε να τον αναπληρώσουμε μια μέρα που θα κοιμηθούμε μέχρι αργά. Δυστυχώς το σώμα αν και θα ξεκουραστεί, έχει χάσει τον απαραίτητο ύπνο του. Χρειάζεται συστηματικό πρόγραμμα, οπότε για αναπληρωθεί η έλλειψη, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες καλού ύπνου.

3. Κατοικίδια στο κρεβάτι: Όσοι αφήνουν τα κατοικίδιά τους να κοιμούνται μαζί τους στο κρεβάτι, δυστυχώς απολαμβάνουν χαμηλή ποιότητα ύπνου. Κρατήστε το κατοικίδιό σας σε ξεχωριστό δωμάτιο. Στην αρχή θα παραπονεθεί, αλλά στη συνέχεια θα το συνηθήσει. Αν σας προβληματίζει το πόσο παραπονιέται, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί και αυτά να έχουν κάποιο πρόβλημα ύπνου.

4. Αναβολές στο ξυπνητήρι: Μπορεί να πέρνετε λίγο παραπάνω ύπνο, αλλά είναι τόσο διακοπτόμενος που μέσα στην ημέρα θα φέρει περισσότερη κούραση καθώς διασκπώνται οι κύκλοι του ύπνου. Βάλτε το ξυπνητήρι σας για την ώρα που πρέπει όντως να σηκωθείτε και σηκωθείτε! Προσπαθήστε να το ρυθμίζετε για την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτή η συνήθεια, θα κάνει τον οργανισμό σας από ένα σημείο και μετά να αφυπνίζεται και χωρίς ξυπνητήρι.

5. Ένα ποτηράκι το βράδυ: Αν και με το αλκοόλ μπορεί να μας παίρνει γρηγορότερα ο ύπνος, μειώνει τον ύπνο REM, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ζαλάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γι αυτό, αποφύγετε το αλκοόλ μία με δύο ώρες πριν κοιμηθείτε και προτιμήστε ένα μείγμα βοτάνων, όπως χαμομήλι, μελισσόχορτο, και λεβάντα που έχουν και ηρεμηστική δράση.

6. Τεχνολογία πριν τον ύπνο: Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το κινητό, το tablet ή το laptop μας πριν πέσουμε για ύπνο, ώστε να χαλαρώσουμε. Όμως, το μπλε φως που βγάζουν, αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Αποφύγετε τη χρήση τους τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείτε και αν συνηθίζετε να διαβάζετε στο tablet σας, προτιμήστε ένα κανονικό βιβλίο, αντί για την οθόνη!

7. Ανοιχτή τηλεόραση: Μπορεί να μας χαλαρώνει όμως συνήθως μας κάνει να κοιμώμαστε αργότερα από όσο θέλουμε, ενώ ο φωτισμός της οθόνης και πάλι οδηγεί και κακή ποιότητα ύπνου. Αν χρειάζεστε να ακούτε κάτι, βάλτε μουσική ή το ραδιόφωνο για να κοιμηθείτε.

Δείτε και Πως θα ξυπνήσετε ομορφότερη απ’ότι κοιμηθήκατε