Με το βιβλίο στην άμμο!

Η σχολική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της και για πολλά παιδάκια είναι και από τις πρώτες χρονιές που έχουν μάθει και μπορούν να διαβάζουν μόνα τους! Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία ως γονείς να καλλιεργήσουμε αυτό που έμαθαν ενώ παράλληλα να τους εμφυσήσουμε μια καλή ενασχόληση για όλη τη ζωή τους. Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη του διαβάσματος για τα μικρά παιδιά, με την ευκαιρία του ελεύθερου χρόνου που έχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

1. Χτίζετε μεταξύ σας ισχυρότερη σχέση: Όσο μεγαλώνουν τα μικρά μας οι δραστηριότητες και το πρόγραμμά τους αυξάνονται όλο και περισσότερο. Το διάβασμα μαζί είναι μια ενασχόληση που μπορείτε να κάνετε μαζί και να ανακαλύπτετε αγκαλιά νέες ιστορίες και καινούριους ήρωες.

2. Σχολική απόδοση: Ένα από τα βασικά οφέλη του διαβάσματος, είναι πως το παιδί βελτιώνει την σχολική και αργότερη ακαδημαϊκή του απόδοση κάνοντας κάτι ευχάριστο! Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που ήδη από την προσχολική και σχολική ηλικία διαβάζουν, είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη απόδοση σε όλους τους τομείς του εκπαιδευτικού προγράμματος.

3. Βασικές ικανότητες λόγου και γλώσσας: Τα παιδιά που εκτίθενται από νεαρή ηλικία στο διάβασμα, ακόμη κι αν απλά προσποιούνται να διαβάζουν ενώ εσείς διαβάζετε δυνατά, αποκτούν βασικές ικανότητες λόγου και έκφρασης αλλά και σύνδεσης γραπτού και προφορικού λόγου. Επίσης, αντιλαμβάνονται από νωρίς τη λογική δομή της γλώσσας ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους!

4. Βασικές ικανότητες ανάγνωσης: Αν και τα παιδιά μας εκτίθενται από τη βρεφική σχεδόν ηλικία στο κείμενο λόγω της τεχνολογίας των tablets, smartphones κλπ, οι βασικές ικανότητες ανάγνωσης, όπως η λογική σειρά των λέξεων και η διαφοροποίηση από τις εικόνες, χτίζονται με την επαφή με το βιβλίο και τον συνεχή γραπτό λόγο στο πλαίσιο μιας ενιαίας αφήγησης.

5. Καλύτερες επικοινωνιακές ικανότητες: Διαβάζοντας μαζί και συζητώντας για ό,τι διαβάζετε, και αντίστοιχα παρατηρώντας τους διαλόγους που εκτυλίσσονται ανάμεσα στους χαρακτήρες, το παιδί σας αναπτύσσει την δυνατότητα να εκφράζεται με υγιή τρόπο και λαμβάνει τις βάσεις της επικοινωνιακής διαδικασίας.

6. Λογική σκέψη: Η ανάπτυξη της λογικής σκέψης και της αντίληψης άυλων εννοιών είναι επίσης ένα βασικό αναπτυξιακό επίτευγμα που επισπεύδεται μέσω του διαβάσματος, καθώς το παιδί μαθαίνει να εφαρμόζει την λογική σε διάφορα σενάρια, να αναγνωρίσουν τις έννοιες αίτιο – αιτιατό και να διαμορφώσουν ορθή κρίση.

7. Εκτίθενται σε νέες εμπειρίες/ αναπτύσσουν ενσυναίσθηση: Μέσα από τις ιστορίες τα μικρά μας, αφενός έρχονται σε επαφή με περισσότερες εμπειρίες από όσες ζουν στην πραγματική τους ζωής ενώ ταυτόχρονα, αν διαβάζουν μια ιστορία για μια δύσκολη κατάσταση αναπτύσσουν κατανόηση προς το χαρακτήρα. Αντίστοιχα, εάν περνούν κάποια δύσκολη περίοδο, διαβάζοντας για ήρωες σε παρόμοιες καταστάσεις, αντιλαμβάνονται πως δεν είναι μόνα τους και πως τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν στο μέλλον.

8. Αναπτυγμένη συγκέντρωση και πειθαρχία: Η πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων μαζί με τη συνεχόμενη ροή που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθούν τον εγκέφαλο να εκτελεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα, αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύει τα παιδιά να αναπτύσσουν την ικανότητα να συγκεντρώνεται και την πειθαρχία να παραμένει συγκεντρωμένο. Το διάβασμα, βοηθάει στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων.

9. Το διάβασμα είναι ευχάριστο: Τέλος, μην αφήσετε τα παιδιά σας με την εντύπωση πως το διάβασμα είναι αγγαρεία ή είναι περιορισμένο στο πλαίσιο του σχολείου και της εκπαίδευσης! Αξιοποιήστε το καλοκαίρι ώστε να μάθουν πως το διάβασμα μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη ενασχόληση που θα τα ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δείτε και Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά… και μεγάλους!