Προετοιμάστε το παιδί σας για το νεό μωρό.

Ένα είναι σίγουρο, πως το πρώτο σας παιδί (ή και στα άλλα παιδιά αν υπάρχουν), πρέπει να είναι σωστά ενήμερο για την άφιξη ενός καινούργιου μέλους της οικογένειας. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις για το πώς θα αντιδράσει το παιδί σας. Η πρώτη είναι να το αποδεχτεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η δεύτερη είναι να του πάρει λίγο καιρό να το αποδεχτεί και η τρίτη είναι να δυσκολευτεί πολύ να το αποδεχτεί. Για τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να μην μοιράζονται την αγάπη και τον χρόνο των γονιών τους, ακόμη και τα υλικά τους αγαθά με τα αδέλφια τους, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στο σπίτι. Ο ερχομός ενός ακόμα παιδιού στην οικογένεια αλλάζει τις ισορροπίες και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν από την αρχή.

Παρακάτω θα βρείτε διάφορα βήματα που πιθανόν θα βοηθήσουν το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στην άφιξη του νέου μωρού:

– Προετοιμάζουμε το παιδί για την πραγματικότητα.
Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση λέγοντας στο παιδί πως σύντομα θα έχει ένα αδερφάκι να παίζει. Έτσι, το παιδί αποκτά προσδοκίες, περιμένει έναν φίλο, έναν σύντροφο στο παιχνίδι και η πραγματικότητα το απογοητεύει γιατί βλέπει ένα μωρό που θέλει φροντίδα.

– Μοναδικότητα.
Δεν συγκρίνουμε το παιδί με το μωρό. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα εξατομικευμένης προσοχής και χρόνου και πρέπει να υπάρχει μια ισότητα σε αυτό. Προσφέρουμε ισότητα στις ευκαιρίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αλλά κατανοούμε πως έχουν διαφορετικές ανάγκες. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε ισορροπία, τότε αναπτύσσεται ζήλια μεταξύ τους.

– Αποδοχή συναισθήματος.
Το παιδί ζηλεύει το μωρό και είναι φυσιολογικό καθώς του έχει πάρει την προσοχή της μητέρας του. Ως γονείς χρειάζεται να αποδεχτούμε το συναίσθημά του χωρίς να το κρίνουμε και να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε λόγια αυτό που αισθάνεται. Το παιδί χρειάζεται, με τη βοήθεια του γονιού, να έρθει σε επαφή με το συναίσθημά του και να νιώσει αποδοχή.

– Ενναλακτικοί τρόποι διαχείρισης επιθετικότητας.
Είναι λογικό το παιδί σας να εκφράζει μια επιθετικότητα στην νέα κατάσταση. Δεν καταπιέζουμε αυτή την επιθετικότητα αλλά της στρέφουμε προς διαφορετική κατεύθυνση. Μπορεί για παράδειγμα να περιγράψει με λόγια ή να γράψει τι αισθάνεται, να βγει έξω να τρέξει ή να χτυπήσει ένα μαξιλάρι.

Δείτε και Το “όχι” και οι εναλλακτικές του