Οι παιδικοί συσκευασμένοι χυμοί καταστρέφουν τα δόντια;

Έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Βρετανία από το Υπουργείο Παιδείας και στην Οδοντιατρική Δημόσια Υγεία έδειξε πως οι παιδικοί συσκευασμένοι χυμοί οφείλονται κυρίως για την τερηδόνα στα παιδικά δόντια – καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε πως ένα ποτήρι οργανικού χυμού μήλου (200 ml) περιέχει 20 γραμμάρια ζάχαρης (αυτό μεταφράζεται σε πέντε κουταλάκια του γλυκού). Ακόμα και αν πιστεύουμε πως οι χυμοί είναι υγιεινοί ή ακόμη και βιολογικοί, αυτό δεν αλλάζει τη ζάχαρη.

Η μελέτη έγινε σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και σε 55.000 παιδιά. Τα νούμερα έδειξαν πως το 14% στην ηλικία των 3 ετών (δηλαδή το 1 στα 8 παιδιά) έχει τερηδόνα εξαετίας των χυμών. Η έρευνα έδειξε πως αυτό το ποσοστό των παιδιών έχει τουλάχιστον τρία χαλασμένα δόντια. Βρέθηκε επίσης πως το 15% της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης παιδιών ηλικίας έως 3 χρονών οφείλεται σε αυτούς τους χυμούς.

Στη χώρα μας παρατηρείτε παρόμοια εικόνα με εκείνη της Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, 6 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον οδοντίατρο. Επίσης, το 36% των παιδιών αυτής της ηλικίας έχει τερηδόνα. Τέλος, μόνο 3 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές ημερησίως.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι γονείς ευθύνονται κατά κύριο λόγο για αυτό το φαινόμενο. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη διατροφή των παιδιών τους και για το πλύσιμο των δοντιών. Μήπως τελικά να το ξανασκεφτείτε πριν δώσετε συσκευασμένο χυμό στο παιδί σας;

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia