Μαθαίνοντας κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μακριά από τη μαμά

Το παιδάκι σας μεγαλώνει και ίσως φέτος το αφήνετε πρώτη φορά μόνο του για να πάει στην κατασκήνωση ή στο χωριό. Αλλά ακόμη κι αν πρόκειται να πάτε μαζί διακοπές, ήρθε η στιγμή να του διδάξετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για το καλοκαίρι.

1. Τα βασικά. Υποθέτουμε πως τα ξέρει ήδη, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να τα κάνει μακριά σας! Οπότε ακόμη κι αν του έχετε δείξει πώς να πλένεται, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίζει τα δοντάκια και να καθαρίζει τα αυτάκια, κάνετε μια επανάληψη και ορίστε του το πρόγραμμα!

2. Άμμος και αλάτι. Τα καλοκαιρινά μπάνια και οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες είναι σίγουρα ο λόγος που μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε το καλοκαίρι. Όμως πρέπει να μάθουμε στα μικρά μας, πως μετά από κάθε επίσκεψή μας στη θάλασσα είναι αναγκαίο να ξεπλένουμε το αλάτι κάνοντας ντους με «γλυκό» νερό, να σαπουνιζόμαστε και να στεγνώνουμε, καθώς όσο κι αν διασκεδάσαμε στην άμμο κι όσο καλό να μας κάνει το ιωδιούχο αλάτι, οι λοιμώξεις και οι μυκητιάσεις ανθούν με τη ζέστη και την υγρασία.

3. Ζέστη και εφίδρωση. Αντιστοίχως, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας, τη σημασία του μπάνιου και της αλλαγής εσωρούχων και καλτσών μετά από μια γεμάτη καλοκαιρινή ημέρα. Μπορεί λόγω της ηλικίας τους να μην μυρίζει ο ιδρώτας τους, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις, ειδικά στα πόδια και τα νύχια τους. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να πούμε στα μικρά μας, πως όσο κι αν το να μοιράζεσαι είναι μια εκπληκτική πράξη, δεν θα είναι καλό να ανταλλάσσουν μαγιό και είδη υπόδησης με άλλα παιδάκια.

4. Ασφάλεια στον ήλιο. Το αντηλιακό και το καπέλο πρέπει να γίνουν συνήθειες στα παιδάκια σας. Γι’αυτό δεν αρκεί να του τα βάλετε στην βαλίτσα, αλλά να του δείξετε πόσο, πώς και πόσο συχνά πρέπει να απλώνει το αντηλιακό. Όταν το κάνει η μαμά δεν μαθαίνει!

5. Έντομα και τσούχτρες. Υπάρχουν και αυτά στο καλοκαίρι μας, τι να κάνουμε! Αρχικά, εξοπλίζουμε το παιδάκι μας με εντομοαπωθητικό κατάλληλο για την ηλικία του, και το παροτρύνουμε να το χρησιμοποιεί και να το ανανεώνει, αλλά και με προϊόντα για μετά το τσίμπημα και εντόμων και θαλάσσιων «εχθρών». Για τη θάλασσα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε την ασφάλεια των παραλιών στις οποίες θα βρίσκεται το παιδί μας, αλλά και να του υποδείξουμε πως πρέπει να βρίσκεται κοντά σε «μεγάλους» όλη την ώρα. Τη θάλασσα την αγαπάμε αλλά και τη σεβόμαστε!

Το παιδάκι σας μεγαλώνει και ίσως φέτος το αφήνετε πρώτη φορά μόνο του για να πάει στην κατασκήνωση ή στο χωριό. Αλλά ακόμη κι αν πρόκειται να πάτε μαζί διακοπές, ήρθε η στιγμή να του διδάξετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για το καλοκαίρι. 1. Τα βασικά. Υποθέτουμε πως τα ξέρει ήδη, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να τα κάνει μακριά σας! Οπότε ακόμη κι αν του έχετε δείξει πώς να πλένεται, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίζει τα δοντάκια και να καθαρίζει τα αυτάκια, κάνετε μια επανάληψη και ορίστε του το πρόγραμμα! 2. Άμμος και αλάτι. Τα καλοκαιρινά μπάνια και οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες είναι σίγουρα ο λόγος που μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε το καλοκαίρι. Όμως πρέπει να μάθουμε στα μικρά μας, πως μετά από κάθε επίσκεψή μας στη θάλασσα είναι αναγκαίο να ξεπλένουμε το αλάτι κάνοντας ντους με «γλυκό» νερό, να σαπουνιζόμαστε και να στεγνώνουμε, καθώς όσο κι αν διασκεδάσαμε στην άμμο κι όσο καλό να μας κάνει το ιωδιούχο αλάτι, οι λοιμώξεις και οι μυκητιάσεις ανθούν με τη ζέστη και την υγρασία. 3. Ζέστη και εφίδρωση. Αντιστοίχως, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας, τη σημασία του μπάνιου και της αλλαγής εσωρούχων και καλτσών μετά από μια γεμάτη καλοκαιρινή ημέρα. Μπορεί λόγω της ηλικίας τους να μην μυρίζει ο ιδρώτας τους, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις, ειδικά στα πόδια και τα νύχια τους. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να πούμε στα μικρά μας, πως όσο κι αν το να μοιράζεσαι είναι μια εκπληκτική πράξη, δεν θα είναι καλό να ανταλλάσσουν μαγιό και είδη υπόδησης με άλλα παιδάκια. 4. Ασφάλεια στον ήλιο. Το αντηλιακό και το καπέλο πρέπει να γίνουν συνήθειες στα παιδάκια σας. Γι’αυτό δεν αρκεί να του τα βάλετε στην βαλίτσα, αλλά να του δείξετε πόσο, πώς και πόσο συχνά πρέπει να απλώνει το αντηλιακό. Όταν το κάνει η μαμά δεν μαθαίνει! 5. Έντομα και τσούχτρες. Υπάρχουν και αυτά στο καλοκαίρι μας, τι να κάνουμε! Αρχικά, εξοπλίζουμε το παιδάκι μας με εντομοαπωθητικό κατάλληλο για την ηλικία του, και το παροτρύνουμε να το χρησιμοποιεί και να το ανανεώνει, αλλά και με προϊόντα για μετά το τσίμπημα και εντόμων και θαλάσσιων «εχθρών». Για τη θάλασσα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε την ασφάλεια των παραλιών στις οποίες θα βρίσκεται το παιδί μας, αλλά και να του υποδείξουμε πως πρέπει να βρίσκεται κοντά σε «μεγάλους» όλη την ώρα. Τη θάλασσα την αγαπάμε αλλά και τη σεβόμαστε!

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia