Σημάδια διατροφικών ελλείψεων

Ως γονείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας και να του προσφέρουμε ένα υγειές περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Κάποιες φορές όμως, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, τα παιδιά μας αναπτύσσουν διατροφικές ελλείψεις. Δε θα πρέπει φυσικά να νιώθουμε άσχημα γι’αυτό, καθώς συμβαίνει όσο προσεκτικοί και είμαστε! Το σημαντικό είναι να μάθετε να εντοπίζετε τα σημάδια τους και γνωρίζετε πώς να τα αντιμετωπίζετε.

1. Κανονικότητα/ Άγχος Ξεκινούν από τον εγκέφαλο και αποτελεί ένα από τα σημάδια διατροφικής έλλειψης, κυρίως σε αμινοξέα. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα αμινοξέα ως νευροδιαβιβαστές και η ισορροπία τους είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του. Μπορείτε να τα βρείτε σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το αυγό. Μην αποφεύγετε το κρέας που περιέχει λίπος, όπως το κόκκινο κρέας, αντιθέτως καλό θα ήταν να το περιλαμβάνετε στην διατροφή του παιδιού σας, φυσικά στις κατάλληλες ποσότητες.

2. Υπερκινητικότητα Αφορά την δυσκολία του εγκεφάλου να επεξεργαστεί πληροφορίες και ταυτόχρονα να παραμένει ήρεμος και συνήθως υποδεικνύει την έλλειψη επαρκούς βακτηριακής χλωρίδας και αδύναμου πεπτικού συστήματος. Καλό θα ήταν να περιλάβετε προβιοτικά στην διατροφή του παιδιού σας, όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα και το κεφίρ και ταυτόχρονα να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές, αντικαθιστώντας τες με προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

3. Καθυστέρηση ομιλίας Η καθυστέρηση της ομιλίας συνδέεται με έλλειψη της βιταμίνης B12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν μπορεί να βρεθεί σε φυτικής προέλευσης προϊόντα, υπάρχει όμως φυσικά ζωικά προϊόντα όπως, το συκώτι, το ψάρι, το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

4. Ξηρό δέρμα/μαλλιά Η ξηρότητα δέρματος και μαλλιών μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης αρκετών βιταμινών, κυρίως των A, D, E και K12. Καλό θα ήταν να περιλαμβάνετε υγιεινά λιπαρά στην διατροφή των παιδιών, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το λάδι καρύδας αλλά και λιπαρά από γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και κρέας, στις ανάλογες ποσότητες.

5. Τρύπες στα δόντια Τα υγιή δόντια δεν εξαρτώνται μόνο από το συχνό τους βούρτσισμα και την αποφυγή της συχνής κατανάλωσης ζάχαρης. Η εμφάνιση τρυπών στα δόντια υποδεικνύουν την έλλειψη μετάλλων, κυρίως του ασβεστίου και του φωσφόρου. Που θα τα βρείτε; Σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και σε αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαλασσινά.

6. Συχνά κρυώματα / ιώσεις Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα υποδεικνύει την ανάγκη για γενικότερη αλλαγή της διατροφής, κι όχι μόνο την πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης C για παράδειγμα. Βεβαιωθείτε πως η οικογενειακή διατροφή έχει ποικιλία και περιέχει όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Εντάξτε όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διατροφή των παιδιών σας την ποικιλία σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος, ώστε να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Επίσης, η μιρκοβιοφοβία και η υπερβολική καθαριότητα, δεν είναι φίλος σας. Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά! Να παίξουν στο χώμα και να κάθονται στο πάτωμα! Θα αναπτύξουν περισσότερα αντισώματα, πολύτιμα και για την μετέπειτα ζωή τους.

7. Παχυσαρκία Η παχυσαρκία και το βάρος πολύ άνω του κανονικού, δεν είναι μόνο απόρροια της υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Στην πραγματικότητα, υποδεικνύει την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, λόγω κακών διατροφικών επιλογών. Αν τρώμε τροφές οι οποίες δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία, ο οργανισμός μας δεν είναι ικανοποιημένος, οπότε «ζητάει» μεγαλύτερες ποσότητες. Μια αλλαγή σε μια πλήρη αλλά ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και όλες τις διατροφικές ομάδες, θα δείξει γρήγορα αποτελέσματα. Η αλλαγή πρέπει να γίνει φυσικά ομαλά και αρχικά χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό στις ποσότητες. Ο οργανισμός από μόνος τους θα ικανοποιηθεί και θα εξισορροπηθεί.

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia