O λόγος που το αλκοόλ μας κάνει να τρώμε περισσότερο

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πεινάτε μετά την κατανάλωση αλκοόλ; Κατά καιρούς, πολλές έρευνες έχουν ασχοληθεί με το λεγόμενο “φαινόμενο του απεριτίφ”. Κοινώς, με την τάση μας να φάμε και κάτι ακόμα μετά το ποτό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό παρέμενε μυστήριο, όμως, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Obesity έρχεται να μας διαφωτίσει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 35 γυναίκες, στις οποίες χορηγήθηκε ένα μείγμα αλκοόλ που ισούται με 2-2,5 ποτήρια. Ύστερα, τους ζητήθηκε να μυρίσουν διαφορετικές μυρωδιές φαγητών, ενώ συγχρόνως έκαναν μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους. Αργότερα, τους προσφέρθηκε φαγητό και οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο από αυτό έφαγαν. Κάθε συμμετέχουσα επανέλαβε το πείραμα, καταναλώνοντας και αλατόνερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το μείγμα αλκοόλ οδηγούσε τις γυναίκες κατά την πρώτη φάση του πειράματος στην κατανάλωση έως και 30% περισσότερου φαγητού, σε σχέση με τη δεύτερη φάση. Ωστόσο, οι μαγνητικές έδειξαν κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: το αλκοόλ έκανε τον εγκέφαλό τους πιο ευαίσθητο σε μυρωδιές φαγητών και άρα τους ήταν ευκολότερο να φάνε παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, οι μυρωδιές αυτές αύξαναν την εγκεφαλική δραστηριότητα στον υποθάλαμο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Αυτά τα αποτελέσματα μας προετοιμάζουν σίγουρα καλύτερα για την επόμενη έξοδό μας για ποτό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να περιοριστούμε σε ένα ποτήρι αλκοόλ και να μη ξεχνάμε πως όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο πιο δελεαστικό θα γίνεται οποιοδήποτε πιάτο περνάει από μπροστά μας. Πώς θα αποφύγουμε να ενδώσουμε στον πειρασμό; Θα φροντίσουμε απλά να έχουμε φάει πριν ξεκινήσουμε να πίνουμε!

 

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia