Πονάνε τα κόκαλά του; Ψηλώνει!

Αν το παιδάκι σας ξυπνάει κλαίγοντας τη νύχτα από έντονους πόνους στα πόδια, τότε το πιθανότερο είναι να υποφέρει από τους απόλυτα φυσιολογικούς πόνους ανάπτυξης, κάτι που συμβαίνει στο 40% των παιδιών μεταξύ 3 και 5 ετών και, αργότερα, μεταξύ 8 και 12.

Οι πόνοι αυτοί επικεντρώνονται περισσότερο στους μύες, παρά στις αρθρώσεις. Κυρίως στο καλάμι, τις γάμπες ή πίσω από τα γόνατα. Αν και εμφανίζονται συνήθως αργά το απόγευμα ή πριν την ώρα του ύπνου, ενδέχεται να το ξυπνήσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η έντασή τους ποικίλει και, ευτυχώς, τα περισσότερα παιδάκια δεν τους έχουν καθημερινά.

Ένας από τους συνηθέστερους τρόπους να διαγνωσθούν οι πόνοι ανάπτυξης είναι το πώς το παιδί αντιδρά στο άγγιγμα στο σημείο. Συνήθως, αν πρόκειται για κάποια σοβαρή πάθηση, τότε αντιδρά άσχημα, αφού το άγγιγμα επιδεινώνει τον πόνο. Αντιθέτως, αν το παιδί απλά ψηλώνει, τότε ανακουφίζεται όταν κάποιος το χαϊδέψει ή του κάνει μασάζ στο πονεμένο σημείο.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ανακουφίσετε τους πόνους του;

1. Κάνετε μασάζ στην περιοχή.

2. Τραβήξτε μαλακά το άκρο που πονάει.

3. Βάλτε μια ζεστή κομπρέσα στο σημείο.

4. Στην περίπτωση που ο πόνος επιμένει και συνοδεύεται από οίδημα, πυρετό, αδυναμία και δυσκολία στην κίνηση, τότε καλό θα ήταν να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia