Κάντε τα λαχανικά τους καλύτερους φίλους του παιδιού σας

Ως γονείς γνωρίζετε πολύ καλά πως είναι πολύ δύσκολο να κάνετε τα παιδάκια σας να φάνε κάτι που δεν τους γεμίζει το μάτι. Ιδίως όταν πρόκειται για λαχανικά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιλεκτικά. Με λίγη υπομονή και επιμονή, όμως, θα καταφέρετε να τα κάνετε να τους αρέσουν κάποια από αυτά και –γιατί όχι- να λατρέψουν κάποια άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το κρέας πλησιάζει και οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας!

1. Αποφύγετε τις επαναλήψεις. Τα περισσότερα παιδιά περνούν περιόδους κατά τις οποίες θέλουν να τρώνε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Επειδή συνήθως καταλήγουν να το σιχαίνονται, προσπαθήστε να μην τους κάνετε τη χάρη, μαγειρεύοντας διαφορετικά φαγητά κάθε μέρα με τη συνοδεία διαφορετικών λαχανικών.

2. Μην περιμένετε να τα πείσετε με την πρώτη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 10 προσπάθειες μέχρι το παιδί να δεχτεί να φάει ένα φαγητό. Διευκολύνετέ το, σερβίροντας μικρές μερίδες λαχανικών με τη συνοδεία κάποιου φαγητού που ξέρετε πως του αρέσει.

3. Μην καταφεύγετε στην γκρίνια, τον εξαναγκασμό και τη δωροδοκία. Πρόκειται για ξεπερασμένες μεθόδους, οι οποίες θα καταλήξουν σε παταγώδη αποτυχία. Προσπαθήστε να βάζετε στο τραπέζι καθημερινά μια ποικιλία λαχανικών, έτσι ώστε να τα συνηθίσει και να μπει στη διαδικασία να τα δοκιμάσει.

4. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση. Μη χάνετε ευκαιρία να δείχνετε στο παιδί σας πόσο πολύ σας αρέσουν τα λαχανικά. Τα οικογενειακά τραπέζια είναι μια αποτελεσματική λύση, γιατί τα παιδιά θα αρχίσουν να τρώνε ό,τι τρώνε και οι γύρω τους.

5. Διασκεδάστε το. Δημιουργήστε ελκυστικά και αστεία πιάτα λαχανικών. Φτιάξτε προσωπάκια, χρησιμοποιώντας αγγούρια για μάτια, ντομάτα για μύτη, φασολάκια για στόμα και τριμμένο καρότο για μαλλιά. Δελεάστε τα ακόμα περισσότερο να τα φάνε, συνοδεύοντάς τα με ένα νόστιμο ντιπ από γιαούρτι ή λιωμένα τυριά.

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia