Η διατροφή που θα σας προστατεύσει από το Αλτσχάιμερ

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κοινώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη ακόμα και στην περίπτωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Alzheimer's and Dementia, o συνδυασμός μεσογειακής διατροφής και μιας ειδικής δίαιτας κατά της υπέρτασης μπορεί να καθυστερήσει αρκετά τις νοητικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες στράφηκαν αρχικά στη διατροφή, όταν διαπίστωσαν πως τα ποσοστά εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν αρκετά χαμηλά σε χώρες σαν την Ιταλία και την Ιαπωνία, όπου οι άνθρωποι τρώνε πολύ ψάρι, φρούτα και λαχανικά. Φυσικά, η συγκεκριμένη ασθένεια είναι περίπλοκη και τα αίτια της εμφάνισής της είναι πολλά, μεταξύ άλλων και τα γονίδια, όμως, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Rush University Medical Center του Σικάγο κατέγραψαν τις τροφές που κατανάλωναν 923 συμμετέχοντες, μεταξύ 58 και 98 χρόνων, κατά τη διάρκεια 10 ετών. Όσοι από αυτούς περιελάμβαναν στην καθημερινή τους διατροφή φυτικές ίνες, λαχανικά και ένα ποτήρι κρασί είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ. Η διατροφή τους περιελάμβανε ξηρούς καρπούς και φασόλια κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα και μούρα και πουλερικά 1-2 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μύρτιλλα, τα οποία φαίνεται να είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της υγείας του μυαλού. Παράλληλα, βέβαια, προτείνει τη μείωση κάποιων άλλων τροφών, όπως του βουτύρου, σε λιγότερο από ένα κουτάλι την ημέρα, καθώς και του κόκκινου κρέατος, των τυριών, των γλυκών και των τηγανιτών. Προσαρμόστε λοιπόν, όσο είναι καιρός τη διατροφή σας, για να προστατεύσετε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία σας: το μυαλό σας!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia