Ελληνική διατροφή – τι μπορεί να μάθει κάθε λαός

Τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο δεν περιορίζονται μόνο στη φιλοσοφία, την πολιτική, τις επιστήμες και τις τέχνες. Κάτι λιγότερο πνευματικό, αλλά ζωτικής σημασίας, μπορεί να βάλει για λίγο στην άκρη τον Αριστοτέλη. Πρόκειται για τον ελληνικό τρόπο διατροφής που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξαιρετικά παινεμένης μεσογειακής διατροφής. Ποιά μικρά μυστικά της, λοιπόν, θα μπορούσαν να διαφωτίσουν διατροφικά ολόκληρο τον κόσμο;

1. Το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά. Θυμάστε τα τεράστια οικογενειακά τραπέζια στις μεγάλες χολιγουντιανές επιτυχίες My Big Fat Greek Wedding και Mamma Mia; Χαρακτηριστικό του ελληνικού γεύματος παραμένει εδώ και αιώνες οι συγκέντρωση ολόκληρης της οικογένειας γύρω από το τραπέζι. Αν τύχει να περνάει κανένας φίλος, είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

2. «Οίνος ευφραίνει καρδία» . Το κρασί, όταν πίνεται με μέτρο, ωφελεί πολλαπλά την υγεία. Οι Έλληνες το ξέρουν καλά και δεν παραλείπουν να συνοδεύουν τα λαχταριστά ελληνικά πιάτα με ένα ποτηράκι κρασί κάποιες φορές την εβδομάδα.

3. Από όλα τα καλά. Η ελληνική διατροφή δεν κάνει διακρίσεις. Περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Πρωτεΐνες από το ψάρι, τα αυγά, τα πουλερικά, αλλά και τα λαχανικά. Υδατάνθρακες από το πλιγούρι, το κριθαράκι και το ψωμί. Καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Τίποτα δεν είναι απαγορευμένο, αλλά και τίποτα δεν είναι σε υπερβολικές δόσεις.

4. Και… προβιοτικά. Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι εμπλουτίζει τη διατροφή με πολύτιμα προβιοτικά, αλλά και πρωτεΐνες. Είναι ένας γευστικός, υγιεινός και εύκολος τρόπος να διατηρούμε τη γραμμή μας, χωρίς να στερούμε από τον οργανισμό μας βασικά θρεπτικά συστατικά.

5. Τα λιπαρά δεν είναι πάντα κακά. Τα καλά λιπαρά ενισχύουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, αλλά και την υγεία της καρδιάς. Άλλωστε, είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση ελαιόλαδου σε λογικές ποσότητες μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες κατά 30%.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την ευλογημένη διατροφή που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, λοιπόν, για να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και να την προωθήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia