Διατροφή μετά τις γιορτές, και όχι μόνο!

Εντάξει, πρέπει να παραδεχτούμε πως ο πρωταγωνιστής των γιορτών δεν είναι το δέντρο ούτε ο Άγιος Βασίλης, αλλά το φαγητό. Και όχι οποιοδήποτε φαγητό, αλλά όλα αυτά τα καλούδια των Χριστουγέννων, όπως τα διάφορα ψητά κρέατα με τις σάλτσες να ρέουν, οι πίτες της γιαγιάς φτιαγμένες με μπόλικο τυρί και λάδι και φυσικά τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και η λίστα συνεχίζει...

Τώρα που τελείωσαν λοιπόν οι γιορτές (πέρασε και του Γιάννη, πέρασε και των Φώτων) δεν έχουμε άλλες δικαιολογίες! Καιρός να αρχίσουμε μια καλή διατροφή, που θα κρατήσουμε περισσότερο από μία βδομάδα! Το μυστικό βρίσκεται στα ενδιάμεσα γεύματα, δεδομένου πως κρατάμε το μεσημεριανό και το δείπνο μας σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε ας δούμε κάποιες βασικές συμβουλές:

1. Μικρά συχνά γεύματα: Συνηθισμένος κανόνας και τον λένε όλοι οι διατροφολόγοι αλλά τι σημαίνει; Σημαίνει πως πρέπει να τρώμε κάτι ανά περίπου 4 ώρες, και, αν δεν πρόκειται για το κυρίως γεύμα μας, πρέπει να περιορίζεται στις 200 θερμίδες ανά μικρο-γεύμα που να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες ή/και φυτικές ίνες.

2. Πρωινό: Είναι ανάλογο και με τις προτιμήσεις μας. Κάποιοι δεν μπορούν να φάνε πολύ το πρωί, οπότε μπορούν να προτιμήσουν για παράδειγμα λίγο γιαούρτι με φρούτα. Άλλοι έχουν ανάγκη από γεμάτο πρωινό που μπορεί να αποτελείται από αυγά και ψωμί ολικής άλεσης, ή γιαούρτι με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και μέλι. Το σημαντικό είναι να τρώμε κάτι με πρωτεΐνη, που θα μας ξυπνήσει και ενεργοποιήσει, και να μην πίνουμε σκέτο τον καφέ, κάτι το οποίο θα μας δώσει μια ώθηση για λίγο αλλά μετά από κάποια ώρα θα μας κάνει να αναζητούμε για κάτι αρκετά θερμιδογόνο.

3. Δεκατιανό/Απογευματινό: Το κλειδί εδώ είναι να βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει και θα κρατήσει ψηλά την ενέργειά σας για την ημέρα, αλλά δεν θα ανεβάσει απότομα την γλυκόζη σας οδηγώντας σε απότομες πτώσεις αργότερα. Ο χρυσός συνδυασμός όπως είπαμε είναι οι φυτικές ίνες με πρωτεΐνη. Μερικές ιδέες είναι, ένα φρούτο (η μερίδα είναι όσο περίπου θα χώραγε σε μία κούπα) με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, ή αμυγδαλοβούτυρο/φυστικοβούτυρο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μπουκίτσες λαχανικών με γιαούρτι ή χούμους, δύο-τρία κράκερ ολικής άλεσης με λάιτ τυρί ή μπάρες δημητριακών. Κρατήστε το όριο των 200 θερμίδων και αποφύγετε τα αναψυκτικά, καθώς δίνουν κενές θερμίδες. Προτιμήστε καφέ, τσάι, αφεψήματα ή νερό με γεύση φρούτων.

4. Το σνακ της τηλεόρασης: Εντάξει μπορεί να μην είναι κατ’ανάγκη όσο βλέπετε τηλεόραση, αλλά είναι αυτή η στιγμή αργά το βράδυ που θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι ενώ χαλαρώνετε. Αποφύγετε τα πατατάκια, του αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα μπισκότα, και όλα αυτά πού, ως γνωστόν, αφού ανοίξετε το σακουλάκι, δεν θα σταματήσετε. Προτιμήστε κάτι όπως κομμένα λαχανικά (ωμά ή βρασμένα) με κάποια πικάντικη αλλά ελαφριά σως, όπως η σάλτσα τομάτας με μπαχαρικά ή το γκουακαμόλε (σάλτσα αβοκάντο, με κρεμμύδι και λεμόνι). Θυμηθείτε, ό,τι κι αν πρόκειται να τσιμπολογήσετε αυτή την ώρα, να το βάλετε σε πιάτο, καθώς ειδικά σε στιγμές χαλάρωσης από μια γεμάτη ημέρα, τείνουμε να τρώμε πολύ περισσότερο απ’όσο θέλουμε αλλά και νομίζουμε!

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη νέα σας διατροφή;

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia