Νηστεία: Τα θρεπτικά θαλασσινά!

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους! Γαρίδες, όστρακα, χταποδάκι, καλαμαράκια, σε ριζότο, μακαρονάδες, ψητά, τηγανητά και πολλά ακόμη. Είναι ευκαιρία λοιπόν να τα δούμε λίγο καλύτερα και να εκτιμήσουμε τη θρεπτική τους αξία!

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε σελήνιο, έχουν λίγα λιπαρά και θερμίδες αλλά πολλή πρωτεΐνη. Στα οφέλη τους περιλαμβάνονται:

-Βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου -Βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος -Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών -Ηρεμούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου -Μειώνουν την περίπτωση εμφάνισης/ανάπτυξης του καρκίνου -Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα όστρακα είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου, το οποίο είναι απαραίτητο για σωστή ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν πολλά καλά Ω 3 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο λίγα λιπαρά και αρκετή πρωτεΐνη και έχουν τα εξής οφέλη:

-Κρατούν υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακού και χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση -Είναι πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες Α, Ε και C, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνη B12. -Βοηθούν στην βελτίωση των επιπέδων ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο. -Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γουάσινγκτον έδειξε πως βελτιώνουν την χοληστερίνη, βοηθώντας στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης και μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» LDL.

Το καλαμάρι και το χταπόδι έχουν επίσης χαμηλές θερμίδες, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε τηγανιτά, όπως συνηθίζεται, καθώς η αξία τους μειώνεται. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β12, Β6 νιασίνη, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Περιέχουν επίσης Ω3 λιπαρά οξέα αλλά και αρκετή χοληστερόλη, οπότε καλό θα ήταν να περιοριζόμαστε στην μία μερίδα ημερησίως.

-Τα αμινοξέα και το σελήνιο που περιέχουν σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη βοηθούν στην ανάπτυξη και αναγέννηση των κυττάρων -Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος -Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου -Ενισχύουν τη λειτουργεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα θρεπτικά στοιχεία των θαλασσινών είναι όπως βλέπετε πολλά! Φροντίστε λοιπόν να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και μην τα … ξεχνάτε και τον υπόλοιπο χρόνο!

 

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia